Prehrambena industrija

Kad je hrana u središtu vašeg poslovanja, ništa se ne može prepustiti slučajnosti. Razumijemo izazove s kojima se Vaše poduzeće suočava prilikom procjene i kontrole rizika uzrokovane štetnicima kroz složene globalne lance dobavljača.
serviceImage

Mjere kontrole štetnika u prehrambenoj industriji

 Kamiks eko proaktivno surađuje s klijentima iz prehrambene industrije kako bi zadovoljio stroge standarde i zahtjeve i pružio potpuno učinkovite mjere i sustav kontrole štetnika u cijeloj vašoj tvrtki.

 

Štetnike privlači hrana, a to može stvoriti velike probleme u prehrambenoj industriji, zbog čega je neophodno da svi objekti povezani s hranom imaju odgovarajući program preventivnih mjera suzbijanja i kontrole štetnika kako bi održali visoke standarde koje zahtijevaju njihovi sustavi sigurnosti hrane.

 

 

Zašto je važna kontrola štetnika u prehrambenoj industriji

 Štetnici su problem u svim objektima, ali možda najveću prijetnju predstavljaju u prostorima pripreme hrane, pri čemu mogu:

 

Širiti bolesti poznato je da mnogi štetnici uzrokuju razne zdravstvene probleme. Glodavci mogu prenijeti salmonelozu, hantavirus i druge ozbiljne bolesti. Žohari mogu izazvati simptome alergije i astme.

 

Oštetiti imovinu mnogi štetnici mogu oštetiti vašu opremu i drugu imovinu. Primjeri oštećenja uključuju bušenje rupa kroz posude za hranu i stijenke te žvakanje električnih žica, što može uzrokovati značajan ekonomski gubitak.

 

Kontaminirati hranu štetočine mogu kontaminirati prehrambene proizvode, kao i radne površine, što ugrožava zdravlje zaposlenika i kupaca.

 

Oštetiti ugled tvrtke vidjeti žohara kako trči po podu ili muhe u proizvodnji stvorit će negativan dojam o tome kako postupate s hranom. Kupci koji uoče štetočine u vašem objektu imat će manje povjerenja u vas, a može rezultirati inspekcijskim nadzorom.

 

Dovesti do zatvaranja vašeg poslovanja ukoliko se ne nosite pravilno s najezdom štetnika, vaše poduzeće može biti zatvoreno privremeno ili trajno.

 

Integrirano upravljanje štetnicima mora obuhvatiti i unutarnji i vanjski dio objekta. Program mjera koji provodi Kamiks eko, osmišljen je kako bi se štetočine držale izvan objekata u kojima se proizvodi, skladišti ili na neki drugi način manipulira s hranom. Integrirano upravljanje štetnicima je bitno u prehrambenoj industriji radi smanjenja korištenja kemikalija, a u cilju potpunog uklanjanja rizika negativnog djelovanja kemikalija na gotove proizvode. Smisao dobrog plana i programa koje primjenjujemo je proaktivnost i prevencija te potpuno isključivanje mogućnosti ulaska štetnika u štićene objekte.

 

Kamiks eko u prehrambenom sektoru djeluje već 30 godina. Ogromno iskustvo i znanje osigurava da provodimo efikasne mjere u većini prehrambene industriju u Hrvatskoj.


Osnovni koraci našeg programa mjere u prehrambenoj industriji su

  1. pregled/inspekcija prostora

  2. poduzimanje preventivnih mjera

  3. utvrđivanje prisutnosti štetnika (vanjski i unutarnji prostori)

  4. analiza podataka

  5. odabir tretmana

  6. nadzor i kontrola

  7. dokumentiranje procesa

  8. analiza trenda i procjena rizika


Čišćenje i dezinfekcija ventilacijskih i klimatizacijskih sustava u prehrambenoj industriji

 Vođenje maloprodajne ili veleprodajne trgovine težak je posao. Od upravljanja zaposlenicima, provjere inventara i pomaganja kupcima, postoji mnogo zadataka koje morate izvršiti svaki dan kako bi vaša trgovina provodila uspješno poslovanje. Vaš sustav ventilacije i klimatizacije, također igra važnu ulogu u vašim svakodnevnim operacijama. Vaši zračni kanali odgovorni su za cirkulaciju zraka u vašoj maloprodajnoj trgovini, ali kada ste zadnji put razmišljali o čišćenju zračnih kanala? Profesionalno čišćenje zračnih kanala najbolji je način da osigurate da je vaš ventilacijskih i klimatizacijski sustav učinkovit a zrak u vašoj trgovini čist za vaše kupce i vaše zaposlenike.

 

Kao ovlaštena tvrtka za čišćenje i dezinfekciju ventilacijskih i klimatizacijskih sustava s ponosom pružamo najbolje usluge čišćenja sustava u trgovinama. Opremljeni smo tehnički naprednim i inovativnim uređajima, a naši ovlašteni tehničari posjeduju veliko iskustvo u radu s ovim sustavima.

 

 

Čišćenje i dezinfekcija napa u prehrambenoj industriji

 Učestalost čišćenja nape u Hrvatskoj regulirana je putem nekoliko propisa te se zahtjeva kvartalno provođenje. Čišćenje nape moraju obavljati ovlašteni stručnjaci koji su završili program obuke i ovlašteni su za korištenje kemikalija i provođenje dezinfekcije. Kamiks eko postavlja visoke standarde obučenosti radnika koji provode ove procese.

 

Kako su nape, površine koje u prehrambenoj industriji indirektno dolaze u kontakt sa hranom, odnosno mogu nakupinama nečistoća ugroziti sigurnost proizvoda, bitno je redovito obavljanje procesa čišćenja i dezinfekcije istih.

Nape koje se koriste u higijenski zahtjevnijim procesima, mogu taložiti masti na svojim površinama te tako direktno ugroziti požarnu sigurnost prostora i objekta. Zbog ove činjenice, znatno zaprljane nape potrebno je ispravno i redovno čistiti kako ne bi ugrozile vašu sigurnost.

 

 

Ispitivanje kvalitete zraka i čistoće površina

 Prema zahtjevima klijenata, u mogućnosti smo provesti uzorkovanje zraka i površina prije i poslije obavljenog čišćenja i dezinfekcije, a radi potvrde učinkovitosti provedenih procesa. Analize se provode u akreditiranom i ovlaštenom laboratoriju.