Servis, čišćenje i dezinfekcija klima uređaja

Korištenje klima uređaja zahtijeva periodičko čišćenje i servisiranje klima uređaja kako bi isti funkcionirao besprijekorno i bio energetski učinkovit. Godišnji servis klima uređaja svakako posao za obučenog servisera. Osim servisa potrebno je napraviti temeljito čišćenje i dezinfekciju klima uređaja kako bi se spriječile bilo kakove negativne posljedice po zdravlje ljudi i sigurnost poslovnih procesa.
serviceImage

Redoviti servis klima uređaja

Redoviti servis klima uređaja bitan je zbog same funkcionalnosti uređaja. Klima uređaj najbolje bi bilo preventivno servisirati najmanje jednom godišnje, prilikom čega je poželjno napraviti čišćenje i dezinfekciju samog uređaja.

Servis klima uređaja djelimo na “mali” i “veliki” servis, ovisno o opsegu radova prilikom servisiranja. “Mali” servis preporuča se raditi barem jednom godišnje, dok “veliki” ili generalni servis klima uređaja treba obaviti svakih 3 do 5 godina. Prednosti redovitog servisiranja odnose se na zdravlje, higijenu, funkcionalnost i potrošnju električne energije.

Prilikom oba servisa rade se radovi na unutarnjoj i vanjskoj jedinici različitog opsega.

 

Godišnji ili “mali” servis klima uređaja

Mali servis klima uređaja najčešće se radi u proljeće ili jesen, odnosno nakon perioda intenzivnog korištenja klima uređaja. Takav servis podrazumijeva provjeru temperature usisa i ispuha na unutarnjoj jedinici, tlaka plina u ciklusu hlađenja i u ciklusu grijanja. Ovo je vrlo važan dio servisa i tek ako su parametri normalni može se pristupiti čišćenju klima uređaja. Ukoliko parametri nisu u redu mora se dijagnosticirati vrsta neispravnosti tj. kvar klima uređaja.

Zatim se uređaj dopunjuje plinom ukoliko je to potrebno. Ako uređaj radi normalno može se pristupiti čišćenju klima uređaja. Sve se pere i dezinficira profesionalnim sredstvima, a zatim ispire vodom. Nakon kompletnog čišćenja i dezinfekcije unutarnja jedinica se sklapa i s time je postupak završen i ostaje samo da se klijentima daju potrebna uputstva i sugestije oko načina korištenja i održavanja klima uređaja.

 

Veliki ili generalni servis klima uređaja

Ovakav servis podrazumijeva kompletno rastavljanje unutarnje jedinice kako bi se izvadio aksijalni ventilator(turbina) koji je glavni generator grinja, a kojeg korisnici klima uređaja uglavnom ne vide. Turbina se pere i dezinficira kao i kadica za skupljanje kondenzata, a ostatak unutarnje jedinice kad je sve rastavljeno i dostupno može se potpuno očistiti od prašine. Ovakvim servisom životni vijek klima uređaja može se produljiti i do 10 godina jer je najveći uzrok kvarova klima uređaja neredovan i neadekvatan servis. Prljavština na klima uređaju je jedan od glavnih razloga pregrijavanja i izgaranja kompresora.